Tävlingar har varit en del av TV-spelskulturen sedan dess begynnelse. Från LAN-partyn vänner emellan har TV-spelstävlingar vuxit till att ha följare världen över. Internets spridning under 90-talet har hjälpt till att öka populariteten hos eSport-spel. Det sena 00-talet och det tidiga 2010-talet är den tid som varit mest fruktsam för eSport-tävlingar och under dessa år har vi sett en uppgång av professionellt spelande. eSport-ligor och turneringar sponsras numera av stora företag som konstant utökar prispotten. Det rapporteras att ungefär 71,5 miljoner människor världen över tittar på TV-spelstävlingar. Medieplattformar som Twitch.tv främjar detta och för spelen närmare allmänheten. Några populära spel som spelas just nu är MOBA-spel som Dota 2 och League of Legends, shooters som Counter-Strike: Global Offensive, Call of Duty, Team Fortress och strategispel som StarCraft II. Med ett så enormt intresse som erhållits de senaste åren är eSport sannerligen ett globalt fenomen. Låt oss se vilka som är de största eSportevenemangen i världen!

  1. The International

The International är en Dota 2-turnering som anordnas av spelets utvecklare, Valve Corporation. Turneringen startade 2011 och är nu inne på sin 5:e upplaga. Med undantag för den första upplagan, som hölls i Köln i Tyskland, har alla evenemang anordnats i Seattle, Washington i USA. I den senaste upplagan av The International tävlade 16 lag om en prispott på över 18 miljoner dollar, den största prispotten inom eSporten! Det vinnande laget tog hem över 6 miljoner dollar. Turneringen sågs av mer än 20 miljoner människor från hela världen. Mer än 10 000 människor besökte turneringen och alla biljetter sålde slut på 10 minuter, vilket gjorde det till ett eftersökt evenemang relevant för spelgemenskapen.

  1. The Dota 2 Asia Championships

The Dota 2 Asia Championships, eller DAC, är den näst största eSport-turneringen i världen. Den kallas för östra delen av världens svar på The International och anordnas av Perfect World, MarsTV och Valve. Den senaste DAC-turneringen, DAC2015, hölls i Shanghai, Kina och hade en prispott på över 3 miljoner dollar och 16 tävlande lag. Det verkar som att Evil Geniuses dominerade även den tävlingen, efter att också ha vunnit The International. De tog hem över en miljon dollar. DAC 2015 sågs av över en miljon människor samtidigt.

  1. Smite World Championship

Smite World Championship är ett nytt evenemang inom esportvärlden. Turneringen anordnades i Atlanta, Georgia i USA i januari 2015 av Hi-Rez Studios. Åtta lag spelade Smite, ett tredjepersons actionspel inom MOBA med en prispott på över 2.6 miljoner dollar. COGnitive Prime vann turneringen och tog hem ett pris på över 1,3 miljoner dollar. Turneringen hade över 2,9 miljoner unika dagliga visningar och besöktes av 3000 åskådare. Nästa upplaga var redan annonserad och den kommer att gå av stapeln mellan den 7:e och den 10:e januari 2016.

  1. LOL World Championship

League of Legends World Championship är ett årligt evenemang som anordnas av Riot Games. Den första upplagan gick av stapeln 2011 på DreamHack. 2014 års upplaga var den största med en prispott på över 2,1 miljoner dollar. 16 lag tävlade om Summoner’s Cup och första priset på en miljon dollar. Den upplagan spelades i Taipei, Singapore och Sydkorea. Evenemanget sågs av 27 miljoner tittare och 40 000 fans samlades för att se finalen på Seoul’s World Cup Stadium.

  1. LOL Season 3 World Championship

League of Legends Season 3 World Championship var ett internationellt evenemang som hölls i Staples Center i Los Angeles och avslutade säsong 3 av League of Legends. 14 lag tävlade om prispotten på 2 miljoner dollar och det vinnande laget, SK Telecom T1 tog hem ett pris på en miljon dollar. Evenemanget hade 32 miljoner tittare och 18 000 människor var på plats i ett utsålt Staples Center.

eSport ses av miljontals människor världen över, ibland överträffar det till och med traditionella sportevenemang som baseboll och andra sporter. Även fast de flesta människor inte hört talas om sådana turneringar är eSportevenemang en kraft att räkna med. Med prispotter som enkelt överstiger miljongränsen blir spel som DOTA 2 eller LOL mer och mer populära.